facebook-tracking
Детска
стоматология
Грижа

Съвременно дентално
лечение на децата

Съвременно дентално лечение на децата

Малките ни пациенти са обгрижвани с много внимание и търпение.

Педиатрична стоматология

Обикновено първите млечни зъби пробиват около четвъртия месец на бебето. С помощта на марля и вода родителите трябва нежно да почистват зъбите и венците на бебето след хранене. Това следва да се прави всяка вечер, с цел да се минимизира количеството на бактерии в устата. Ако бебето се храни с шише, то не трябва да се оставя да заспива с шише, пълно с мляко, сок или хранителна формула. Препоръчва се, ако детето не може да заспи без шишето за хранене, то да бъде пълно с вода.

Когато детето поотрасне и вече са налице повече млечни зъби, родителите трябва да помагат при четкането, докато придобие нужната сръчност, за да се справя само.

В ранните ученически години настъпва бурен растеж на постоянни зъби и отпадане на млечните. Това е периодът, в който децата трябва да бъдат подтиквани от родителите си самостоятелно да почистват зъбите си и да бъдат независими в грижите за оралната си хигиена. Появилите се кариеси трябва да бъдат лекувани своевременно, а не да се изчаква, докато те засегнат и инфектират пулпата.

Основни препоръки

 • Почистване на зъбите и венците на бебето.
 • Създаване на навици за грижа за зъбите от най-ранна детска възраст.
 • Своевременно лечение на кариесите, без отлагане.
 • Не се препоръчва използване на силно токсични продукти за умъртвяване на нерва (такъв продукт е арсенът). В нашата практика не използваме арсен.

Травми на зъбите при спорт и злополука

Статистиката сочи, че децата на възраст от 7 до 11 години много по-често фрактурират зъби при инциденти, свързани със спорт или игра. Възможно е зъбите да се разклатят при удар, да се отчупи парченце или счупването да е по-сериозно и да засегне зъба заедно с венеца около него.

Препоръчително е тези, които спортуват, да носят гумен протектор на зъбите по време на спортните занимания. Голям е процентът на силно фрактурирани централни горни резци, които е необходимо да бъдат девитализирани (умъртвени), когато пулпата е засегната.

Вашият зъболекар може да изработи протектори по отпечатък или да бъдат закупени от спортните магазини. Тези, които се продават готови, са придружени от инструкция как да се подготвят така, че да отговарят на захапката на детето.

Протектор за защита на зъбите по време на спорт

 • Децата в началните класове са тези, които най-често чупят зъбите си при инциденти.
 • Има възможност протекторите да се направят в кабинета или да бъдат закупени от спортен магазин.

Липса на зародиш на постоянен зъб

В случай че дълго време след падането на млечния зъб постоянният не пробива, се налага да се направи рентгенова снимка. На снимката може да се види дали постоянните зъби липсват или са наклонени в костта и се движат в друга посока. Доста чести са случаите на хиподонтия (липса на постоянни зъби). Латералните резци на горна челюст са зъбите, които най-често липсват.

Консултацията с ортодонт и хирург се налага в случаите, когато зъби, които не са в правилна позиция в челюстта, не могат да се придвижат самостоятелно до свободното място, предвидено за техния пробив.

Прецизно диагностициране

 • Оправданата ренгенова снимка дава много информация и помага при лечението.

Грижа за зъбите в пубертета

Юношеската възраст е малко по-особен период по отношение на оралната хигиена. Младежите започват да се интересуват от това как изглеждат и осъзнават нуждата да имат правилно подредени зъби и красива усмивка. Някои от младежите носят ортодонтски шини по свое собствено желания, а други ги ненавиждат и се примиряват с решението на родителите си, които единствено искат да помогнат на детето си.

Препоръки

Много често тийнейджъри и предимно млади дами желаят професионално избелване на зъби, но то не е подходящо за тях. Препоръчва се леко домашно избелване с много нисък процент на избелващ агент и подобряване на оралната хигиена.

Изваждане на мъдреци

 • По-стресиращ е моментът, в който някои или всички мъдреци трябва да бъдат извадени по ортодонтски показания.
 • Ако процедурата се очаква да бъде по-дълга и стресираща, е възможно да се използва обща упойка.

Лош дъх

Основните причини за лош дъх от детската уста са пет:

 • Първата и най-вероятна причина е недостатъчно добра орална хигиена. Много често изпращаме децата си в банята и им казваме да си измият зъбите. Препоръчително е да ги последваме и да проверим как и колко време мият зъбите си.

Понякога устата не е причина за лошия дъх.

 • Запушването на синуса може да доведе до неприятна миризма, която навежда до съмнение за лоша орална хигиена. Ако се забелязва притъпяване на сетивността при мирис или трудно различаване на вкуса на храната и детето предпочита по-пикантна или солена храна от обикновено, то това може да е сигнал за синусна инфекция.
 • Друга причина за лош дъх е инфекция на сливиците. С помощта на фенерче или пряка слънчева светлина може да проверим състоянието на сливиците. Обикновено те са светлорозови на цвят и без петна или налепи по тях. Ако са зачервени и с налепи, е необходимо да направите консултация с педиатър.
 • Причина за лош дъх може да бъде сухата уста. Много от децата, които спортуват или играят активно навън, не пият достатъчно течности. Хидратацията е важна за образуването на необходимото количество слюнка, която има бактерицидни свойства.
 • Зъбният кариес също е причина за неприятна миризма от устата. Дори детето да почиства зъбите си по няколко пъти на ден, това няма да помогне, ако кариесът вече е разрушил зъба. Много от разрушените зъби могат до доведат и до възпаление на венеца.

Кои са вероятните причини и какво да предприемете?

 • Основните причини за лошия дъх на децата са пет и са изброени вляво.
 • Важно е да имате предвид, че понякога причината за лошия дъх не може да се търси в устата на детето, а в друг здравословен проблем.

Дентална грижа за най-малките

За да стане по-приятно почистването на зъбите при най-малките деца, се предлагат четки за зъби с атрактивни цветове, а дръжките са с форми на любими детски герои. Някои четки имат таймер и дори звучи песничка, докато детето мие зъбите си.

Идеалната четка за малчуганите е с малка миеща част, мек косъм и голяма дръжка, за да може детето да я държи стабилно. Количеството детска паста трябва да бъде колкото грахово зърно.

Препоръчително е родителите внимателно да почистват венците и зъбите на детето сутрин и вечер и да го обучават, а по-късно да наблюдават как се справя с почистването.

Нека грижата за детските зъби да стане весела

 • Атрактивната четка за зъби е много важна и детето я възприема като полезна играчка.
 • Идеалната четка за най-малките е с малка миеща част, мек косъм и голяма дръжка.
 • Детска стоматология в Dental Comfort
 • Не използваме токсични продукти - арсен. БЕЗ ТОКСИЧНИ ПРОДУКТИ
 • Подхождаме внимателно, без стрес и с разбиране. ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СТРАХА
 • Отделяме нужното време, за да свикне детето с обстановката и да се запознае със зъболекаря. ОТДЕЛЯНЕ НА НУЖНОТО ВРЕМЕ

 • Лечение на детските зъби в някои дентални клиники
 • В някои практики все още се използва арсен. БЕЗ ТОКСИЧНИ ПРОДУКТИ
 • Нерядко дори най-добрият заболекар не проявява необходимото търпение. ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СТРАХА
 • Понякога не се предоставя достатъчно време за адаптация на детето. ОТДЕЛЯНЕ НА НУЖНОТО ВРЕМЕ
Услуги Услуги

Успешно лечение без болка

Многобройните случаи, проследени в денталната ни практика във времето, ни дават увереността, че можем успешно да се справим с всеки проблем. Имаме индивидуален подход към всеки пациент и влагаме внимание и грижа в работата си.

Научете повече